Brasserie Sainte-Helene
Jest to pierwszy rzemieślniczy browar założony w regionie Gaume na południu Belgii (z uwagi na mikroklimat nazywanym „Małą belgijską Prowansją”) przez Eddie΄ego Pourtois, który w 1995 roku uwarzył swoje pierwsze piwo. W 1999 roku wybicie browaru było bardzo skromne i wynosiło 3 hektolitry, w 2003 roku 160, a obecnie wzrosło do 1000 hektolitrów. Eddie warzy piwa według najlepszej piwowarskiej sztuki, ze słodu, wody, chmielu oraz drożdży, które fermentują w otwartych kadziach. Jego piwa są refermentowane w butelkach lub beczkach, niefiltrowane i niepasteryzowane. Te zasady postępowania są gwarancją powstawania unikalnego piwa o niezwykłym smaku i zapachu, piwa „z charakterem”, które z pewnością docenią nie tylko fani. Zdecydowanie warto sięgnąć po „Świętą Helenę” w różnych odsłonach!