Brouwerij De Ranke
Browar położony w Dottignies między Tournai i Mouscron, założony przez Nino Bacelle, który swoją przygodę z browarnictwem rozpoczął w 1981 roku – ucząc się i eksperymentując. Na początku lat dziewięćdziesiątych postanowił sprzedawać swoje piwo, które najpierw warzył kontraktowo w Brasserie Deca. A potem Nino spotkał Guido Devos΄a – współzałożyciela zawodowego stowarzyszenia degustatorów piwa i równocześnie piwowara – amatora. Nino i Guido wkrótce stali się nie tylko przyjaciółmi, ale też wspólnikami. I tak w 1996 roku powstał ich wspólny projekt Brasserie De Ranke. Nazwa browaru wywodzi się od pędu chmielu, ponieważ Nino i Guido uważają, że duszą piwa i najistotniejszym surowcem decydującym o jego „charakterze” jest właśnie chmiel. I tu najważniejsze – do produkcji nie używają ekstraktów chmielu czy granulatu! Jako jedni z nielicznych swoje piwa warzą w unikalny sposób, wykorzystując szyszki chmielowe. Jest to proces trudniejszy, bardziej wymagający i droższy, ale pozwala otrzymywać wspaniale nachmielone, pełne w smaku i po prostu wybitne piwo, które na pewno warto spróbować i do którego warto wracać.