RU FR EN PL

Gueuzerie Tilquin

Gueuzerie Tilquin - to nie jest browar, to jest… pierwsza „guezeria” w naszej ofercie, założona 2009 roku przez Pierre Tilquine΄a - bio-inżyniera i posiadacza doktoratu w dziedzinie genetyki, który praktykował browarnictwo m.in. w: 3 Fonteinen i Cantillon. Pierre sam nie warzy piwa, nabywa je zaraz po naturalnym procesie chłodzenia od zaprzyjaźnionych producentów (Boon, Lindemans, Girardin i Cantillon), a następnie umieszcza w dębowych beczkach, pochodzących z francuskich winnic, w których ono spontanicznie fermentuje i dojrzewa przez 1 rok, 2 lub 3 lata. A teraz najistotniejsze – tak uzyskane lambiki, pochodzące z różnych roczników, oczywiście niefiltrowane i niepasteryzowane, są mieszane (blendowane) w różnych proporcjach. W jakich? To tajemnica Pierr΄a, który uczynił z tego odrębną sztukę. Skosztowanie oryginalnego gueuze już nie będzie trudne! Nie musicie w tym celu jeździć do Moeder Lambic czy Delirium Cafe w Brukseli! Mamy to w swojej ofercie!